תחום רפואת השיניים החל להיות תחום נפרד ועמד בפני עצמו רק בתחילת המאה ה 20.
בעבר כל רופאי השיניים נדרשו ללמוד רפואה כללית ואח"כ לעבור התמחות ספציפית על מנת להיקרא "רופא שיניים". במדינות מסויימות, בעיקר במזרח אירופה, הייתה אפשרות ללמוד מסלול מהיר ובו הוכשרו רופאי השיניים לבצע טיפולים פשוטים בהנחיים רופא.
רופא שיניים מומלץ עוסק בתחום רפואי כירוגי רחב ביותר ועל מנת להיקרא "רופא שיניים מומלץ" הסטודנט חייב לעבור לימודים מפרכים ארוכי שנים עם תתי התמחויות מגוונות שעוסקות לא רק בשיניים ולסתות אלא בכל שטח הפנים, בחלל הפה ובבסיס הגולגולת.
כל העוסקים כיום בארץ ברפואת שיניים חייבים להיות בעלי תואר D.M.D (דוקטור לרפואת שיניים) או D.D.S (דוקטור לכירוגיה דנטלית).
כיום מסלול הלימודים וההכשרה לתואר רופא שיניים נפרד מהמסלול להכשרה של רופאים כלליים (למרות שישנם רופאי שיניים מעטים שבוחרים במסלול של הכשרה ברפואה כללית לפני הכשרתם כרופאי שיניים).
בישראל תחום רפואת השיניים נלמד בשתי אוניברסיטאות: האוניברסיטה העברית בירושלים ובאוניברסיטת תל אביב.
תחום השתלים כתחום מוביל שקיים במרפאת רופא שיניים מומלץ
אחד התחומים הנצרכים ביותר והנדרשים מרופא השיניים מומלץ הינו תחום השתלים.
שתל דנטלי הוא התקן המשמש כנקודת עיגון ללסת ורופא השיניים משתמש בו על מנת להשלים חוסרים של שיניים בלסת.
קיימות שיטות שונות להשתלת שיניים אולם בכולן קיימים שלושת השלבים העיקריים: עקירת השן החולה, קדיחת השתל והרכבת כתר החרסינה עליו.
שיטות ההשתלה המומלצות
- השתלה רב שלבית – זוהי השיטה הוותיקה והארוכה ביותר. היא כוללת תהליך בן 6 חודשים המאפשר לעצמות הלסת לגדול סביב השתל בצורה טובה. רופא השיניים עוקר את השן החולה וקודח שתל שתפקידו להחזיק את כתר החרסינה בעתיד. המקום נתפר ועכשיו ישנו זמן המתנה בו אמורה עצם הלסת לגדול בצורה טובה. לאחר שרופא השיניים בודק שהכל תקין הוא יחשוף את השתל וילביש את כתר החרסינה עליו.
- השתלה חד יומית – רופא שיניים מומלץ יבצע את כל התהליך ביום אחד. למרות ספקות המומחים שיטה זו התבררה כיעילה ב 95% מהמקרים אולם מתאימה בעיקר לצעירים בריאים ובעלי צפיפות עצם טובה. הכתרים מחרסינה ויקנו מראה צעיר ויפיפה לשיניים.
- שיטת השתלה ALL ON 4- רופא השיניים ינקוט בשיטת טיפול זו בפציינטים בעלי מחסור ברצף בשיניים. רופא השיניים יקדח 4-6 שתלים במקומות שונים בחלל הפה וירכיב עליהם גשר שיחליף את השיניים שיורכב מכתרים מחרסינה.
- השתלת תותבות על שתלים – רופא השיניים יתאים שיטה זו לפציינטים הנאלצים לעבור השתלה מלאה של כל שיני הלסת. ניתו להרכיב תותבות קבועות או ניידות על פי דרישה הפציינט. הכתרים ברובם יהיו מחרסינה.